3 Tips om met jouw “Zomer-Blues” om te gaan

Staan jouw koffers alweer op zolder? Ben je uitgerust en opgeladen en heb je zin om weer aan het werk te gaan? Is jouw antwoord hierop nee, dan ben je niet de enige. Opvallend veel mensen hebben last van de zomer-blues. Het was ook niet bepaald een normale zomer. Vanwege Corona zijn sommige mensen helemaal niet met vakantie gegaan. Anderen zijn in Nederland gebleven. Een beperkt deel heeft zijn trip naar het buitenland wel voortgezet, met alle risico’s en spanningen van dien. Hoe uitgerust ben jij nu aan het eind van deze zomer? En hoe gemotiveerd ben je om weer te beginnen?

Zie jij als een berg op tegen je uitpuilende mailbox en weer hele dagen moeten concentreren? Word je down bij het vooruitzicht om weer vanuit huis te moeten werken zonder collega’s? Kun je misschien wel naar je werk maar krijg je nu al stress van alle restricties waar je mee van doen hebt?

Ik geef je in dit blog 3 belangrijke tips om met jouw zomer-blues om te gaan.

TIP 1: Perfectionisme is de vijand, compassie je vriend

Tip 1 is gelijk een hele belangrijke. De huidige tijd doet een groot beroep op ons aanpassend vermogen, onze weerbaarheid en veerkracht. Er heerst immers een pandemie die voor extreme maatregelen zorgt. We gaan de komende tijd met z’n allen dan ook meer off-days beleven dan dat we normaal beleven. Laten we dat vooral onder ogen zien en mild zijn naar onszelf.  

Hoe ziet dat er praktisch uit…Ga dus niet gelijk volle dagen vol gas, plan niet meteen je hele agenda vol afspraken, laat de boel thuis soms even de boel. Wees niet altijd bereikbaar en gun jezelf een soepele overgang van vakantie naar werk. Perfectionisme is naast Corona namelijk onze vijand. Slinger die BBQ gewoon nog een keer aan op een doordeweekse dag. Maak die wandeling met je buurvrouw om bij te kletsen over de vakantie. En slaap die keer uit dat het nog even kan.

Tip 2: De meeste banen deugen

Je hebt misschien veel tijd gehad om na te denken tijdens je vakantie. In tijden van crisis lijken veel banen ineens onbelangrijk en kan je een gevoel van nutteloosheid bekruipen. Wat draag ik nou eigenlijk bij aan de wereld? Ik kan je geruststellen, je bent geen loser en hebt geen klote baan als je je werk even niet meer fantastisch vindt. We kunnen en hoeven niet allemaal helden te zijn. Streven naar zinvol werk staat niet gelijk aan groots en meeslepend. Kijk vooral naar de persoonlijke zin van jouw baan en jouw taken. Jij voegt waarde toe anders was jouw baan er niet geweest en jij bent er ooit aan begonnen omdat het jou iets oplevert. Het zal je misschien verbazen, maar de meeste banen deugen.

Schrijf eens voor jezelf op van welke dingen jij energie krijgt in je baan. Waar haal jij persoonlijk voldoening uit en leg daar vooral de nadruk op. Koester die positieve inzichten. Want uit talloze onderzoeken uit de positieve psychologie blijkt dat we meer geluk en optimisme ervaren door positieve gedachten op te roepen en te omarmen. Ook in tijden van crisis.

Tip 3: Jij bent niet je werk

Werk is ook maar werk. Als er iets is dat Corona ons heeft opgeleverd is het dat we onszelf door de Lock down en de anderhalve meter samenleving noodgedwongen hebben losgeweekt. Losgeweekt van elkaar maar ook van ons werk. We hebben massaal hobby’s opgepakt, meer tijd kunnen doorbrengen met onze kinderen en partner. Het is dan ook heel gezond om energie uit dingen te halen buiten je werk.

Helaas kampen veel mensen met wat ze in Amerika “Workism” noemen. Onderzoek wijst uit dat  95% van de jong volwassenen hun baan extreem belangrijk vind. Belangrijker dan “het helpen van anderen, familie en vrienden. Het besef dat jij niet je werk bent en dat er ook andere dingen zijn die voldoening geven, geeft lucht.  

 Slotwoord

Terwijl ik dit allemaal opschrijf denk ik, dit moet ik eens wat vaker tegen mezelf zeggen. Ik had na mijn vakantie zeker last van de zomer-blues. Vroeg me af wat ik nu eigenlijk echt bijdraag aan de wereld. Voelde me schuldig omdat ik niet gelijk vanaf dag 1 volledig aan stond en heb onlangs nog een discussie gehad over dat ik mijn gevoel van eigenwaarde teveel ophang aan de successen in mijn werk. Ik bedoel maar te zeggen, weten hoe iets in elkaar steekt, wil nog niet zeggen dat je er zelf ook goed in bent. Toch hoop ik dat bewustwording, oefening en kleine stapjes helpen. Ik sluit dan ook af door de positieve gedachte op te roepen, dat ik met deze blog mezelf en anderen kan inspireren om bewust met je motivatie en daarmee je geluk om te gaan. Zo creëren we voor onszelf geen zomer-blues maar een zomer-cha-cha-cha   

Ik wens je vooral veel zin om dingen te doen de komende tijd.

Nynke van der Ham

Motivatie deskundige

PS: Wil jij je motivatie onder de loep nemen vul dan deze gratis motivatietest in en krijg inzicht in jouw persoonlijke motivatieprofiel inclusief je belangrijkste drijfveren en frustraties. Als je weet waar jouw “zin om iets te doen” vandaan komt, kun jij weer persoonlijke zin creëren binnen jouw baan en is de zomer-blues verleden tijd.

Ben je geïnteresseerd in motivatie en hoe je een beeld kunt krijgen van hoe het met de motivatie van jouw team is gesteld. Volg dan ons gratis webinar over motivatiemanagement of vraag naar ons motivatie moodboard.